+387 61 213 333
+387 61 864 964

PREHRANA & DOPUNA PREHRANI!

Ušli smo u novo desetljeće i pravo je vrijeme da se osvrnemo i shvatimo koja su područja nauke prehrane i dopuna prehrane najpopularnija  u posljednjih 10 godina, a koja će to i dalje biti. Pratite nas na našem putu prema jasnijoj i sjajnijoj viziji s ciljem određivanja standarda optimalne prehrane i pomoći vam da postanete najbolja verzija sebe!

Nedostaci u prehrani postoje!

NeoLife je uvijek radio na podizanju svijesti o problemu “Prehrambenih nedostataka “, tj. razlike između hranjivih sastojaka koje unosimo i onih koje bismo trebali unijeti. Kad je naš Naučno-savjetodavni odbor formulirao Pro Vitality+, počeli smo razmatrati nizak prihod hranjivih tvari i fitonutrijenata, problem koji je rasprostranjen u mnogim, ako ne i svim zemljama svijeta. Vlade su dugo naglašavale štetu uzrokovanu pretjeranom konzumacijom prerađenih šećera, soli i masti. Danas znamo da će budući trend biti promoviranje veće potrošnje određenih elemenata, poput cjelovitih žitarica, voća, sjemenki i orašastih plodova, povrća i omega-3 masnih kiselina.  Jedno je jasno: nedostatak u prehrani je stvaran, ali mi i dalje gubimo iz vida važnost svih tih hranjivih tvari i fitonutrijenata!

Skrivena glad i nedostatak mikrohranjivih sastojaka

Manjak mikronutrijenata i dalje je rasprostranjen na globalnom nivou i u mnogim područjima svijeta stanovništvo ne unosi dovoljne količine tih elemenata. Izraz “Skrivena glad” u početku se koristio za opisivanje nedostatka esencijalnih vitamina i minerala koji su uglavnom uticali na ona područja svijeta podložna oskudnoj dostupnosti hrane. U novije vrijeme, pojam se proširio i na Sjedinjene Države, kada je Vijeće za odgovornu prehranu istaknulo vijest da mnogi od nas uzimaju male količine čak i najklasičnijih mikronutrijenata. Iako jedemo dovoljne količine, hrana koju najčešće odabiremo energetska je ali siromašna hranjivim tvarima, stoga proizlazi da ostajemo bez hranjivih sastojaka iako uzimamo dovoljno kalorija. Hrana tog tipa zove se i “pretila hrana”.

 

“Današnja dijeta ne donosi vitamine i esencijalne minerale nama potrebne za produktivniji način života “, rekao je dr.Blumberg. “Trenutni model prehrane ima previše kalorija a malo hranjivih vrijednosti, izgleda nemoguće unijeti sve hranjive tvari koje su nam potrebne samo prehranom.” – Dr Jeffrey Blumberg Profesor, Sveučilište Tuffs 

 

Službeno, naučnici koji su definisali pojam “pretile hrane” one lako dostupne na tržištu, obično visoko prerađene, bogate šećerima i nekvalitetnim mastima, pretjerano kalorične i uglavnom siromašne hranjivim tvarima i fitonutrijentima. Naše tipično “pretilo” okruženje, koje se sastoji od loše kvalitete hrane i sjedilačkog načina života, i dalje potiče sve rastući trend pretilosti u cijelom svijetu. U studiji za 2018. godinu Sjeverna Amerika se pokazala na vrhu ljestvice po pitanju širenja pretilosti među odraslima. Ali druga područja poput Afrike i Azije također su prijavila trend porasta; na globalnom nivo procjenjuje se da je više od 1 na 8 odraslih osoba pretilo. Ta krivulja rasta kazuje nam da će više od 50% odraslih postati pretilo do 2030 godine.

Prerađena hrana vani! Autentična i cjelovita hrana unutra !

NOVA, sistem klasifikacije hrane na temelju vrste prerade kojoj se podvrgava. Definira kategoriju ultra-obrađene hrane kao formulacije prehrambenih tvari često modificiranih hemijskim procesima i zatim sastavljene u gotove i ultra-ukusne prehrambene proizvode. Zahvaljujući pomoći aroma, boja, emulgatora i drugih aditiva. Među ove navedene namirnice ubrajamo slane grickalice, kekse, stvoreni proizvodi na bazi mesa, unaprijed kuhane smrznute namirnice i razna pića. Definicije se vremenom mijenjaju, jer naučne studije omogućuju nam da znamo više aspekata ove hrane. A neka istraživanja stavljaju naglasak na to kako prekomjerna konzumacija te hrane dovodi do manjeg opšteg unosa vlakana i većeg unosa šećera.

 

Preporuka stručnjaka prilično je jednostavna : potrebno je konzumirati manje ultra-obrađene hrane i povećati potrošnju one loše prerađene ili po mogućnosti one koja uopće nije. Trenutni trend je povratak na „autentičnu“ ili „malo prerađenu“ hranu. Neobrađena hrana je ona koja se prirodno nalazi u svom cijelom obliku i koja se ponekad može označiti kao “autentična hrana” ili se u većini slučajeva nađe u kategoriji loše prerađene hrane, poput suhog voća. Ove minimalne tehnike prerade hrane koriste se iz različitih razloga, poput poboljšanja stabilnosti hrane, sigurnosti od napada mikroba ili jednostavno radi očuvanja njihove hranjive vrijednosti.

 

Mi u NeoLife-u uvijek smo posvećivali potrebnu pažnju hranjivim tvarima koje su vrlo malo obrađene ili u njihovoj cjelovitoj formi.  Pomislimo na primjer na poznati proces Protogard™ kojem je svrha zaštita kvalitete bjelančevina (NeoLifeShake). I desetljeća našeg naslijeđa na području dodataka koji se temelje na cjelovitim namirnicama proizvedenim samo nježnim i kontroliranim tehnikama ekstrakcije za očuvanje prirodnih sastojaka.

Zdrava prehrana je još uvijek pobjednički izbor!

Prošlo desetljeće bile su objavljene serije studija glede brojnih pogodnosti mediteranske prehrane i ono što više manje svi naučnici smatraju da je “model prehrane” Mediterana (MEDI-diet).  Već znamo da sve hranjive tvari djeluju u sinergiji unutar cijelog tijela, i upravo iz tog razloga danas naučnici govore o prehrambenim modelima više nego o samim namirnicama jer nam to omogućuje bolju sliku uticaja na naše zdravlje. Općenito govoreći, mediteranski prehrambeni model bogat je fitonutrijentima i polifenolima, koji uključuju u obilju obojeno voće i povrće, zdrave masnoće iz ribe i maslinovog ulja, cjelovite žitarice, orašaste plodove i sjemenke, grah, bjelančevine, pa čak i vino u malim količinama (ne više od jedne ili dvije čaše dnevno, samo za odrasle).

Naš Mikrobiom – Puno više od zdravlja probave!

Zadnje desetljeće desila se prava eksplozija interesa i istraživanja o našoj “mikrobioti” .(milijarde mikroorganizama i mikroba kao bakterije, virusi i gljivice koji se nalaze unutar i u našem tijelu) i o mikromiobi .(skup gena postojeće mikrobiote). Prehrana koja obiluje polifenolima, fitonutrientima, vlaknima i dobrim mastima čini se da stvara raznolik profil crijevnih mikroba.

Porast prehrane na bazi bilja!

Mnogi potiču veću rasprostranjenost biljne prehrane koja je stekla sve veću popularnost i koja je predodređena da raste još više. Poticaj prema ovom trendu dolazi uglavnom iz ekoloških i etičkih razloga, kao i iz brojnih dobro poznatih dijeta koje uglavnom potiču iz biljnih izvora. U posljednjih deset godina provedeno je mnogo istraživanja pokazujući učinke biljnih hranjivih tvari poput fitonutrijenata i prehrambenih vlakana, što je uvelike povećalo naše znanje o tom sektoru.

 

Vegetarijanci i vegani predstavljaju relativno mali postotak američke i globalne populacije. Bez obzira na to, svaki peti Amerikanac danas sebe smatra “fleksiterianom “, drugim riječima ponekad jede i nemasne obroke. Bez obzira jeste li fleksiterijanac, vegetarijanac ili vegan, nailazit ćete da uglavnom konzumirate biljnu hranu, izbor koji se ipak smatra optimalnim za opće dobro. Međutim, želimo naglasiti da potpuno uklanjanje mesa, mliječnih proizvoda iz nečije prehrane povećava rizik od nedostatka određenih hranjivih sastojaka, poput vitamina B12, željeza i vitamina D. Ako ste vegetarijanac ili vegan, sigurno ćete trebati obratiti više pažnje na kombinaciju raznih izvora bjelančevina s obzirom da su neke biljne bjelančevine proteini nepotpune (ne sadrže cijele skupine esencijalnih aminokiselina),teže ih je probaviti (mislimo na anti hranjive tvari: lektin, fitat, saponin) i imaju nižu opću biološku vrijednost.

Bjelančevine su važne i kvaliteta se računa!

 Jedna od najpopularnijih tema sada, a sigurno i u sljedećem desetljeću, su bjelančevine, a kvaliteta se očigledno računa. Danas ljudi svih dobnih skupina imaju pozitivan stav prema namirnicama s povećanim udjelom bjelančevina i kombiniraju konzumiranje bjelančevina s aktivnijim načinom života.Očekuje se da će se ovaj trend nastaviti. NeoLife se već desetljećima pokazao pionirom na polju proizvoda koji se temelje na bjelančevinama koristeći holistički pristup kontroli kilograma. Od tada, pokazale su se višestruke prednosti redovitog unosa visokokvalitetnih bjelančevina ; neke prednosti se tiču povećanog osjećaja sitosti i očuvanja mišića tokom gubitka kilograma .(uz smanjenje masnoće) i tokom procesa prirodnog starenja.

 

Prehrana postaje osobna! Oduvijek se mislilo da naši geni određuju našu sudbinu i da nije moguće učiniti baš puno kako bi se spriječio razvoj neke bolesti, i da je to zapisano u našim genima. Ali, zahvaljujući naučnim saznanjima razvijenim putem studija o slijedu ljudskog genoma (skup informacija prisutan u DNA koje nasljeđujemo od pojedinaca), shvatili smo dvije stvari:

1) mogu postojati minimalne promjene u posebnim genima populacije 

2) faktori koji okružuju kao što je hrana (i hranjive tvari) koju konzumiramo, igraju temeljnu ulogu u određivanju izražavanja naših gena.

Vjerojatno ste već čuli priču o terminima kao što je “ personalizirana prehrana “ ili “ prehrambena genomika “. Danas je, međutim, još uvijek potrebna prosudba ovog pristupa i razumijevanje načina prevođenja svih dobivenih informacija u izvedive promjene unutar naših modela prehrane.

Desetljeće Auto-Diagnostike

Uz sve veće znanje o našem DNK i kako nas definiše, osim onih koje su povezane s važnošću prehrane i drugim važnim uticajima u našem načinu života, ne čudi spoznaja da volimo učiti sve više o sebi i zadržati trag onoga što radimo. Pomislite za primjer uređaj koji prati naše zdravlje, koji nosimo oko zgloba radi izračunavanja naših koraka – ili za one koji pate od visokog krvnog pritiska, koji se koriste za bilježenje bilo kakve promjene krvnog pritiska. Zahvaljujući brzom napretku tehnologije, danas smo svi sposobni biti odgovorniji za svoje zdravlje i brzi povrat povratnih informacija s naših elektroničkih uređaja za praćenje zdravlja, što nas motivira da nastavimo u potrazi za zdravim načinom života.

 

Neki od tih elektroničkih uređaja uključuju aplikacije koje omogućuju skeniranje slika naših tanjira kako bi obradili i analizirali i bolje razumjeli što jedemo i čak procijenili nivo stresa – postoji širok izbor uređaja za nošenje koji prate naš životni stil. U budućnosti će auto -dijagnostički uređaji i uređaji za mjerenje naših biomarkera u krvi napraviti pravi skok i doista nam omogućiti da preuzmemo kontrolu nad sobom. Opcija će biti mnogo, bit će moguće pomoći u stvaranju uređaja za kontrolu više aspekata našeg života. Uz sve to, sigurno ćete primijetiti i nevjerojatnu pogodnost tih predmeta koji svoj posao izvode koristeći neinvazivne postupke. Pratimo ove nove tehnološke pomake! Tokom proteklog desetljeća, prehrana je poprimila sve važniju ulogu, a s njom se povećala i potreba za valjanim proizvodima, poduprtim čvrstom naukom. U NeoLifeu smo predvidjeli ovu novu globalnu potrebu. Danas prehrambeni nedostaci ostaju stvarnost, ali rješenje je zaista jednostavno.

 

Molimo pratite i lajkajte nas 🙂

O NeoLife-u
Mi smo svjetska kompanija na području zdravlja i wellnessa. Pomažemo ljudima kako bi preuzeli nadzor nad svojim zdravljem i svojim financijama. Sa već više od 60 godina iskustva i trenutnoj prisutnosti u više od 50 država nudimo vam bolji život. Aktivnost koju ćete stvoriti prenijet će se na buduće generacije. Naš cilj je poboljšati život ljudi pomoću proizvoda najveće kvalitete i najbolje prilike u direktnoj prodaji. Od 1958. godine prehrambenim dopunama iz punovrijedne hrane NeoLife, naučno oblikovanim proizvodima Nutriance za ličnu njegu i okolišu prijatnim proizvodima Golden za njegu kuće, brinemo za zdravlje cijele porodice.

Adresa


Sarajevo
BiH

Telefon

+387 61 213 333
+387 61 864 964

Email

Prijavite se i uštedite

Pretplatite se na naše promotivne e-poruke i potražite ekskluzivne ponude, besplatne događaje i dostave.

    My wishlist

    Product Product name
    No products added to the wishlist
    error

    Ako vam se sviđamo podjelite sa prijateljima

    X